El gener de fa un any

25 gener 2021 | Blog de novetats

Tempesta Glòria de gener 2020

Recordem la tempesta Glòria que ens va trasbalsar el 2020 amb l’article que vam publicar llavors al nostre butlletí.

Un gener atípic 

Us donem la benvinguda en aquesta nova aventura d’editar un butlletí mensual des de la Cooperativa Sèlvans.

Portem setmanes parlant i madurant els temes a tractar i una vegada més la vida ens ha recordat que no es pot planejar tot, i que hem de deixar pas al fluir del temps i dels esdeveniments.
Aquesta setmana passada hem viscut la borrasca Glòria, i tothom qui més qui menys l’ha patit d’una manera o altra. Què ha passat als nostres boscos? Com ha afectat aquesta llevantada sense precedents a les nostres muntanyes?
Ens havíem proposat parlar cada mes d’un Itinerari forestal terapèutic i havíem preparat el primer article parlant del Bosc de Sant Grau Ardenya a Tossa de Mar, però una vegada més la força del moment s’imposa i creiem del tot obligatori centrar l’atenció en els efectes que ha tingut la borrasca Glòria en les formacions forestals del territori.

Certament ha estat una borrasca excepcional sobretot pel que fa a la precipitació acumulada (450l/m2), i la persistència del fort vent durant 3 dies. Font: Servei Meteorològic de Catalunya

Alguns boscos de muntanya mitjana els va nevar els primers dies i això sempre és bo perquè la neu assegura una infiltració lenta de l’aigua cap a les capes profundes del sòl. El que no comptàvem és que la temperatura pugés i aquesta precipitació es convertís en pluja. Aquesta pluja va empapar els 30cm de neu acumulada damunt les branques, i aquest sobrepès va provocar el seu  trencament.  Passejant pel bosc quedem corpresos per la quantitat de branques esqueixades, capçades d’arbres joves completament trencades, i una gran quantitat de brancada prima per terra.
La pluja caiguda durant tantes hores va estovar el sòl de manera que les arrels no es podien fixar del tot i la persistència del fort vent va provocar el desarrelament de molts arbres, alguns de grans dimensions, per la impossibilitat d’aferrar-se  al terra. 

El paisatge resultant a ulls forans és desolador. La destrossa és evident i som conscients que tardarem unes quantes estacions a refer-nos. Però pel bosc ha estat un episodi efímer dins el seu cicle de vida. Totes aquests arbres tombats, branques esqueixades i fulles caigudes  formaran part d’aquesta biomassa que entrarà en un procés de degradació i descomposició. Entren en escena els fongs i bacteris encarregats de trencar les complexes molècules de la cel·lulosa i la lignina, i poc a poc a mesura que augmenti la temperatura eclosionaran els ous dels insectes xilòfags que seran els responsables el propers anys de mineralitzar tota les restes de biomassa. Tota la brancada i fullaraca petita es fragmentarà en poques setmanes i es convertirà aviat en humus engrossint així el sòl del bosc.
En Gerard, el guia referent de l’Itinerari de Les Roques Encantades s’ha adonat que al voltant de les soques i troncs dels arbres la neu s’havia fos al seu voltant. És un fenomen purament físic, ja que el color fosc dels troncs absorbeixen la llum del sol i escalfen la seva superfície fonent la neu que hi ha al seu vol. Això és molt important en climes freds o d’alta muntanya perquè els plançons que germinen prop d’una soca es beneficien d’aquesta escalfor i de la presència d’aigua líquida en el sòl de manera que ben aviat poden començar l’activitat de fotosíntesi, molt abans que les llavors que encara resten colgades sota la neu.

Vols rebre totes les novetats?

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre tots els nous continguts, novetats i propostes que et podem oferir.
0
    0
    CISTELLA
    La cistella està buida